Sabtu, 21 Ogos 2010

Ganache Berkilat.

Rahsia utk melapis cake dengan ganache menjadi cantik sebenarnya mudah saja..ikuti step by stepnya disini.

 
1.Mula2 lapisi cake dengan freshcream atau buttercream, masukkan sebentar dalam fridge sehingga buttercream/freshcream
   menjadi agak beku dan padat.
2.Tuang ganache perlahan lahan diatas cake.

3.Dengan bantuan spatula kecil (painting knives) ratakan ganache dengan cepat tapi dengan tekanan yg sangat perlahan
   sekali.
4.Buatlah selongsong dari kertas, masukkan ganache dan gunting ujungnya sedikit,dengan cepat picitkan ganache ke
   bhgian tepi2 cake dan biarkan ganache jatuh dengan natural. Rapikan bhgian bawah dan buang sisa2 ganachenya.
Resepi ganache :

 
200gr Dark Cooking Chocolate - potong kecil2
200gr Whipping cream


Cara :


Masak whipping cream dengan cara double boil tidak perlu hingga mendidih, cukup panaskan shj, masukkan DCC yang sudah dipotong2 kecil. Kacau sampai rata. Kualiti chocolate yg bagus akan membuat ganache nampak berkilat, tapi apabila tak dapat chocolate berkilat, masih ada caranya. Masukkan 1 sudu makan butter kedalam ganache anda dan lihatlah ganache nampak berkilat dengan cantiknya :-)).


tapi kalau mau membuat hiasan seperti rose,etc dengan chocolate, lebih baik menggunakan komposisi seperti ini.


200g DCC
100g Whipping Cream


Caranya sama dengan membuat ganache utk melapisi cake hanya saja adonan ini perlu disimpan semalaman, sehingga keesokan harinya dapat digunakan.

Tiada ulasan: