Isnin, 8 November 2010

Asal-usul tulisan.

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat silent reader, my followers and others. Ehem-ehem hari ni nak cite pasal sejarah haaa haaa jangan nak menguap tetibe bila dengar aku nak cite sejarah apa korang ingat zaman sekolah dulu ke nak malas-malas study sejarah. Sejarah ni best sebenarnya tapi aku dulu malas bebenor nak ngadap buku teks sejarah lagi-lagi cikgu India aku tu sangat memboringkan aku dan seisi warga kelas ku. Tak caya tanya ex-skoolmate smks 18. Taim aku tuh nama cikgu sejarah aku Pn Komathy kot aduh duhhh duhhh bapak bosannya dia sebab dia garang gila bila dia taw ada dak sembang sekali dia jegil bijik mata mampus korang kena la ngan dia psiko tak psiko nya. Pastu dia baca je taknak terangkan aku ni bertambah la pening pening lalat. Demmit.! Bila dah besar sikit baru aku sedar yang sejarah tu sangat sangat penting. Aku nak share info pasal asal-usul tulisan. Gerenti best nya la kalo aku jadi cikgu sejarah langsung tak bosan malah terasa hepi bagai mahu melompat-lompat. Aku copy and paste je wahahahahahaaa. Janji info aku ni berilmu dan mantap wheuwwww~


p/s: aku rajin tengok channel history kat astro beyond hekhekhek sebab aku malas nak baca-baca.


Dipetik dari blog Asyrazi (http://asyrazi.blogspot.com)

Assalamualaikum w.b.t.,

AKSARA RENCONG a.k.a TULISAN RENCONG - TULISAN MELAYU ASLI

Siapa kata orang Melayu tiada tulisan ciptaan bangsa mereka sendiri? Sebelum tulisan Rumi digunakan dalam persuratan bahasa Melayu, orang-orang Melayu pernah menggunakan sekurang-kurangnya empat jenis tulisan iaitu Rencong, Kawi, Palava dan Jawi. Antara keempat-empat tulisan tersebut, hanya tulisan Rencong sahaja yang dikenalpasti sebagai tulisan Melayu yang asli. Tetapi sayang, tulisan Rencong, Kawi dan Palava telah lama pupus manakala Jawi pula dalam keadaan nyawa-nyawa ikan. 

SEJARAH AKSARA RENCONG 


Aksara Rencong telah digunakan dalam persuratan Bahasa Melayu Purba (zaman sebelum kedatangan pedagang India ke Kepulauan Melayu). 

‘Aksara Rencong’ ialah huruf-huruf Melayu asli yang digunakan oleh orang-orang Melayu pada zaman purba dalam sistem penulisan Bahasa Melayu Purba. 'Rencong' adalah perkataan Melayu yang bererti 'serong' dan ia dikenali sedemikian kerana huruf-hurufnya yang serong. Aksara Rencong didapati telah wujud lebih awal daripada aksara Jawa Kuno (tulisan Kawi). Ia juga merupakan tulisan Melayu tertua yang digunakan dalam sistem persuratan bahasa Melayu sejak abad keenam masihi iaitu ketika zaman kerajaan Melayu Srivijaya di Sumatera. Walaubagaimanapun, tulisan Rencong dipercayai telah pun digunakan sebelum abad ketiga masihi lagi. Aksara ini dicipta oleh orang-orang Melayu dengan meniru bentuk-bentuk cabang, ranting, potongan kayu dan bentuk aliran sungai. Tulisan Melayu Purba ini telah dijumpai pada tahun 1892 pada sebatang tiang batu iaitu Batu Bersurat Kota Kapur di Kota Kapur, Bangka Barat, Sumatera, Indonesia. Selain Rencong, aksara Kawi dan Palava (kedua-duanya dari India) juga pernah digunakan dalam persuratan Bahasa Melayu Kuno. Namun begitu, aksara Rencong merupakan satu-satunya tulisan yang dicipta oleh orang Melayu tanpa pengaruh dari luar Nusantara atau Alam Melayu. Dengan menggunakan huruf-huruf Rencong, Kawi dan Palava, orang-orang Melayu Purba dan Melayu Kuno menulisnya di atas kulit-kulit kayu, kulit binatang, daun-daun lontar, kepingan-kepingan logam dan juga pada batu-bata (termasuk batu bersurat). 
Penggunaan tiub buluh dalam aksara Rencong 


Tiub buluh yang ditanggalkan untuk penulisan Rencong. 

Setelah penyebaran Islam di Kepulauan Melayu, orang-orang Melayu Klasik cuba untuk terus menggunakan aksara Rencong (serta Kawi dan Palava) untuk menulis tentang Islam. Mereka mendapati ketiga-tiganya tidak sesuai kerana tidak mampu untuk merakam bunyi perkataan-perkataan baru dari al-Quran dan hadis secara tepat. Daripada mencipta atau menambah huruf baru pada aksara Rencong, Kawi atau Palava, orang-orang Melayu Klasik telah mengambil keputusan untuk mengabaikan terus ketiga-tiga tulisan tersebut. Sebaliknya, orang-orang Melayu Klasik cuba mengeksperimennya ke atas huruf-huruf Arab dengan mengejanya dalam bahasa Melayu. Hasilnya, lahirlah tulisan Jawi yang berasaskan huruf-huruf Arab dengan beberapa huruf tambahan dan digunapakai dalam sistem persuratan Bahasa Melayu Klasik. Walaubagaimanapun, aksara Rencong terus digunakan di Minangkabau dan Sumatera Selatan (Bangkahulu dan hulu Palembang), kekal hingga kurun ke-18 iaitu sebelum Belanda menjajah Indonesia. 
Tulisan Kawi dan Palava mula digunakan dalam persuratan Bahasa Melayu Kuno selepas diperkenalkan oleh pedagang dari India. 

Tulisan Jawi mengambil alih peranan sebagai sistem penulisan Bahasa Melayu Klasik selepas kedatangan Islam di Kepulauan Melayu. (Huruf-huruf di dalam bulatan adalah keunikan bahasa Melayu dan tidak dijumpai di dalam tulisan Arab). 

Tiada ulasan: